Egyesületünk a 2021. évi Sasfiókák pályázat keretében sikeresen pályázott A Waclaw Felczak Alapítványnál egy lengyel-magyar kulturális projektre.

A 2021. október 22-24. között megtartott három napos lengyelországi utazásunkra három magyarországi helyszínről lehetett jelentkezni. Sopron mellett Váchartyánból és Szarvasról jöttek velünk fiatalok. Sajnos a Covid szabályok miatt még az utolsó héten is volt visszalépés, mert az oltás még nem volt megfelelő a tesztet pedig nem tudták megoldani vagy a szülő félt a növekvő megbetegedések miatt, így maradt még pár üres helyünk. Reméljük a következő projektnél már nem kell erre is külön figyelni. Összesen kísérőkkel együtt így is huszonnyolcan tudtunk elindulni a három településről.

Az első napunk Krakkóba utazással telt. Ott találkoztunk. Előre készültünk a város és környéke magyar vonatkozású emlékeiből az ingyenes letölthető Katarzyna Siwiec-Mieczyslaw Czuma Krakkó és Kis-Lengyelország magyar szemmel című kiadványából. Így mindenki számára rengeteg új információt sikerült átadnunk. A délután a wieliczkai sóbányában vettünk részt vezetett túrán. Az angol nyelvű túrát (magyar nyelvűt nem tudnak biztosítani) a gyerekek meglepően jó arányban értették. Szerencsére a mellénk beosztott idegenvezető rengeteg magyar vonatkozású történetet is elmesélt. Így például szó volt Szent Kinga gyűrűjéről vagy a só szállítására használt magyar „kutyáról” is.

Szombat reggel a gyönyörű őszi napsütésben megnéztük a belvárost, illetve a Wavel székesegyházat. Utána autóba ültünk és indultunk Poznanba.

Délutáni megérkezésünk után egyből a poznani lengyel-angol nyelvű iskola tornatermébe vezetett az utunk, ahol már vártak ránk lengyel barátaink. Közel ötven fiatal és a kísérők voltak jelen a két országból. A program elején gyorsan megbeszéltük az elmúlt évet és a két országban bevezetett korlátozásokat, majd szerencsére a fiatalok vették át a főszerepet. Angol nyelven könnyen tudtak kommunikálni így segítségre/tolmácsolásra is csak néha volt szükségük. A program végén Lederer György ismertette meg őket a tradicionális Sopron környéki magyar néptánccal. A napot közös vacsorával zártuk, ahol kisebb csoportokban tovább lehetett beszélgetni, ismerkedni.

Vasárnap reggel korán érkeztünk Poznan belvárosába, ahol a lengyel fiatalok által vezetett túrán vettünk részt. Rengeteg érdekességet mutattak meg a városból. Még arra is figyeltek, hogy nemzeti ünnepünk alkalmával a saját 1956-os múzeumjukhoz is elsétáljunk. Az általuk elmondott sok történelmi érdekességet a magyar fiatalok itthoni információkkal egészítették ki. Sok fiatal nem is tudta, hogy mennyi közös kötődés van a két ország múltjában. Kora délutánig tartó túránk után elbúcsúztunk és kezdetét vette 800-1000 kilométeres utunk hazáig.

A program poznani részének - teremfoglalás, programszervezés, fiatalok szervezése - Robert Netmann SKI Poland elnöke végezte, aki rengeteg energiát fektetett bele, hogy jól érezzük magunkat. A program visszhangja mind Lengyelországban, mint idehaza pozitív volt. Sokan jelezték, hogy ha lesz még ilyen lehetőség akkor jövőre velünk tartanának.